Waarom vriend worden van het Bureau?

Bureaublog

handenOp journalistiek en specifiek onderzoeksjournalistiek in de regio is in de afgelopen jaren flink bezuinigd, er komen betere tijden aan met steun van de overheid, maar daarmee zijn we er natuurlijk niet. Journalistiek bestaat bij de gratie van het publiek, -zonder lezers geen schrijvers- en geld alleen zal de onderzoeksjournalistiek niet redden. Ik denk dat vooral samenwerking de sleutel is, niet alleen samenwerking tussen freelance journalisten en mediaredacties, maar vooral de samenwerking tussen journalisten en het publiek. Jij dus.

Ik denk dat het mogelijk is hoogwaardige journalistiek te bedrijven waarbij de burgerjournalist of de bezorgde burger een aandeel heeft. Door onervaren journalisten, amateur journalisten of klokkenluiders te koppelen aan professionele onderzoekers, waarbij tijdens de samenwerking alle regels van de onderzoeksjournalistiek in acht worden genomen, kunnen we samen journalistieke producten maken.

Door het journalistieke proces in aanvang al te delen, laten we zien hoe onderzoeksjournalisten te werk gaan en tegen wat voor problemen ze bijvoorbeeld aanlopen of wat voor keuzes ze moeten maken.

Ik hoop natuurlijk dat dit inzicht jou zal enthousiasmeren mee te doen, in elk nieuwsgierig mens schuilt een onderzoeksjournalist. Meedoen kan op verschillende manier: we gaan onderzoek doen waarbij we je gaan vragen om informatie met ons te delen of dingen voor ons uit te zoeken, misschien heb jij de expertise die wij missen. Je kunt ook een onderwerp bij ons pitchen, ben je een misstand op het spoor of gebeurt er iets in jouw buurt of gemeente dat het onderzoeken waard is, meld het dan bij ons, dan kijken wij of we er een onderzoeker op kunnen zetten om samen met jou onderzoek te doen.

Zoals de naam van ons bureau al zegt werken we lokaal. We zoeken voor lokale onderwerpen samenwerking met lokale journalisten en deskundigen, omdat zij dicht op het onderwerp zitten en alle ins & outs van de gemeente of regio kennen. Tegelijk realiseren we ons ook dat lokale journalisten soms verstrengelen in de belangen die spelen, om die reden is samenwerking met een onderzoeker die niet geen directe banden heeft met  gemeente een oplossing, deze kan iets mee afstand nemen en vragen stellen die anders niet gesteld kunnen worden.

Je kunt natuurlijk ook op een andere manier bijdragen: je kunt ambassadeur worden van het Bureau, deel onze website op sociale media, praat over ons. En om weer terug te komen op het geld, je kunt ons ook helpen door vriend te worden of donateur, voor 60 euro per jaar (of 6 euro per maand) ben je vriend en steun je ons in onze missie om lokale journalistiek nieuw leven in te blazen.